Start / Magasinet / Vad är brytmån?

Vad är brytmån?

Vad är brytmån?

Skog

När det kommer till trädfällning är brytmån ett begrepp som alltid dyker upp. Det är det avsnitt av trä som lämnas kvar som ”gångjärn” under fällningen. Så att du kan vara säker på att trädet bara faller i den riktning du har valt, utan att vika av åt sidorna.  

Brytmån vid trädfällning

För att fälla ett träd har du två sågsnitt att förhålla dig till: riktskäret och fällskäret. De sågas ut på varsin sida av trädstammen och utrymmet som lämnas kvar emellan dem blir brytmånen. Riktskäret är den kil som sågas ut för att välja fallriktning för trädet, därefter följer fällskäret som är det snitt som faktiskt fäller trädet.

För att brytmånens gångjärnsfunktion ska fungera på bästa sätt och för att du ska kunna vara säker på att trädet faller som du har tänkt dig är det viktigt att skären får rätt proportioner.

Mått för riktskäret

Riktskäret är den kil som sågas ut i trädets fällriktning. Det görs genom ett överskär och ett underskär. Viktigt är att båda skären möts i mitten av trädet och att du inte sågar undersnittet (det lägre av de två snitten) för djupt, då försvagas brytmånen.

Riktskärets öppning ska vara vidare än 45 grader för att trädet inte ska slitas loss för tidigt från brytmånen. Du vill såga så pass långt in i stammen att brytmånens längd blir minst 80 procent av trädets brösthöjdsdiameter. Brösthöjdsdiametern är den diameter stammen har cirka 1,3 meter över marken.

Mi 11 Brymån_Stam

Mått för fällskäret

Fällskäret sågas parallellt med marken och är det snitt som faktiskt fäller trädet. Fällskäret ska inte gå djupare än att tjockleken på brytmånen motsvarar cirka 10 procent av stammens brösthöjdsdiameter. Det viktigaste är att den blir jämntjock. Normalt ligger brytmånen på cirka två centimeter, blir den tjockare än tre kan du få problem med att faktiskt få ner trädet.

När trädet är dött eller ruttet

Var extra försiktig om trädet är dåligt. Välj den lättaste fällriktningen och gör en betydligt bredare brytmån för att gardera dig från att trädet ska slitas loss för tidigt. I det här fallet kan det alltså vara okej att komma upp i mer än tre centimeter.

Källor: Säker skog (http://www.sakerskog.se)

Mi11_Maskinklippet_Brytmån

Produkter som används i artikeln

Stihl
Stihl Fällkil 18 cm
155 kr
I lager
Mattias Favoriter
Eia/Bacho Fällkil Plast 24cm

Utgången

Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Djupdykning i sågkedjor och skärtandstyper