Tips för att anlägga en trädgårdsdamm
Tips för att anlägga en trädgårdsdamm
Inspiration
Trädgård
Välj placering för din Trädgårdsdamm
För att växter och djur ska trivas i din trädgårdsdamm krävs en kombination av sol och skugga, sikta på 4–6 soltimmar per dag. Undvik att placera dammen nära träd, utöver att rötterna gör grävandet till ett riktigt slitgöra kan löven som faller ner i vattnet leda till att dammen blir övergödd. Men kanske viktigast av allt – placera den så att du kan njuta av den från altanen eller din favoritplats i trädgården.
Välj storlek på dammen
Förenklat kan en säga att ju större trädgårdsdamm du har desto lättare är det att få växter och djur att trivas och att bibehålla rätt pH-värde. Men en riktlinje att gå efter är att minst åtta kvadratmeter vattenyta krävs för att få en stabil vattenmiljö. För att lättare visualisera storlek och form kan du använda en trädgårdsslang som ram. Använd spray- eller målarfärg till att måla upp ramen strax utanför slangen när du har landat rätt.
Välj rätt djup på dammen
Djupet bestäms av vilken typ av vattenväxter du vill ha och om du har planerat att ha fiskar i dammen. Näckrosor kräver ett djup på nästan en meter, och för att fiskar ska kunna övervintra behöver du ett djup på minst 120 cm. Ett tips är att gräva ut terrasser. Börja med en ”sumpzon” med ett djup på cirka 20 centimeter och en bredd på minst 50 cm. Här trivs de flesta vattenväxter. Nästa terrass är ”gundzonen” med ett djup på 30-70 centimeter, här placerar du undervattensväxter som hjälper till med näringsupptag och genererar en stor del av syret. Avsluta med ”djupzonen” för näckrosor och fiskar.
Utgrävning av dammen
Nu är det dags för det tunga jobbet – grävandet. För mindre dammar räcker det med en bra grävspade och en hjälpande hand från en vän eller två. För större kan det vara värt att hyra in en grävskopa. Märk ut varje zon med träkilar för att underlätta grävandet. Börja från mitten och gräv dig utåt. Ta hjälp av en lång bräda och ett vattenpass, eller ett elektroniskt vattenpass, för att vara säker på att dammkanten blir vågrät. Spara stenar du gräver fram till att lägga på dammduken.
Rätt storlek på dammduken
Ta hjälp av ett snöre för att mäta ut bredd och längd för dammduken. Lägg till ytterligare 30 centimeter på varje sida för att vara säker på att hela botten blir täckt. Dammdukar finns i en uppsjö material, vi rekommenderar gummidukar som är smidiga att lägga ut och har lång livslängd. Tänk på att ta bort rötter och vassa stenar innan du lägger ut duken, grunda med en fiberduk om jorden är väldigt stenig.
Lägga ut dammduken
Börja med att sträcka ut duken så jämnt som möjligt över hålet. Ta hjälp av större stenar som du placerar längs dukkanten. Placera därefter ut luftpumpen. Har du tänkt plantera ut näckrosor är det dags att göra det nu, lättast är om du använder en korg. Därefter är det dags att sakta fylla på med vatten. Börja i mitten så att duken sakta intar dammens form. Om du har en intilliggande sjö kan du med fördel använda vatten från den. Med en vattenpump från Briggs & Stratton kan du pumpa upp till 930 liter vatten i minuten. Motverka veck genom att sträcka duken successivt. Använd flata stenar eller singel för att täcka den övre delen av dammduken.
Cirkulation för en välmående damm
En av de största orsakerna till algblomning är stillastående vatten. För att trädgårdsdammen ska må bra krävs ordentlig cirkulation i vattnet. Satsa på en cirkulations- eller luftpump som cirkulerar vattnet 1-2 gånger/timmen. Placera pumpen så att den står tio centimeter ovanför botten, vill du inte använda ett pumpställ fungerar en tegelsten eller två lika bra.
Dags för plantering
Nu väntar den roligaste delen – att plantera ut dina vattenväxter. Börja med lättodlade vattenväxter som vattencrassula och blomvass, och utöka efterhand. Lättast är att köpa växter som redan är planterade i korgar, då har de redan rätt jordblandning.