Så slipar du din yxa
Så slipar du din yxa
Skog
Skydda händerna
Du kommer hålla yxbladet i alla tänkbara vinklar – välj ett par handskar som gör det omöjligt för eggen att skära igenom.
Håll formen
Formen på yxhuvudet är anpassat efter yxans användningsområde: spetsiga eggvinklar för mjuka träslag, trubbiga för hårda och tunna, raka eggar för täljning. Slipa alla sidor så att ursprungsformen inte förändras.
Fila bort ojämnheter
Det kan vara frestande att gå loss med slipmaskin och smärgelskiva för att få bort större ojämnheter, men om stålet blir för varmt kan härdningen förstöras. Välj istället en finhuggen flatfil.
Fila lika mycket på båda sidor och längs med hela eggen. Är eggen rak ska hela ligga an mot filen. Börjar stålet bli för varmt kan du kyla med vatten.
Jobba vått
Handlar det om vanligt slitage kan du gå direkt på våt slipsten eller ett grövre vått bryne. Följ eggens form och slipa lika mycket på alla sidor. Har du en rak egg och jobbar med en roterande slipsten, lägger du först ner bakre kanten av eggen och viker sedan ner resten tills hela ligger an mot stenen.
Dags för finliret
Till sist är det dags att ta bort råeggen och smårepor. Råegg uppstår på slutet av slipningen, när eggen har blivit så tunn att den böjer sig uppåt.
Nu behövs två brynen, först ett grövre och senare ett finare. Även här vill du jobba vått - blöt brynet och jobba med cirklande rörelser. Vänd ofta och torka rent eggen med jämna mellanrum så att inte lösa råeggsbitar skapar nya repor.
Förvara yxan rätt
Avsluta med att torka rent och förvara sedan yxan i ett rum som inte är för torrt. Pannrum går bort, har du otur torkar skaftet ut och lossnar från yxskallen.
Källor: Gränsforsbruk (https://www.gransforsbruk.com/yxkunskap/yxans-skotsel/), boken ”Ved” av Lars Mytting, Natur och Kultur, 2012
Hos oss hittar du ett stort utbud av yxor som klyvyxor, friluftsyxor, allroundyxor och mycket mer.