Så gör du en midsommarstång
Så gör du en midsommarstång
Trädgård
Det här behöver du för att bygga din midsommarstång
Sällskap - Att bygga en stång ensam gör projektet både svårare och tristare, så få med dig minst en god vän eller familjemedlem till projektet.
Tid – Att bygga en stång är inte så komplicerat men det tar en stund, avsett minst två timmar till projektet.
Stommen– Två stadiga pålar. Vill du vara traditionell ska det vara gran och den längsta av de två ska vara 34 alnar (drygt 20 meter) den andra hälften så lång. Men du vet bäst hur stor stång som passar ditt firande. Björk fungerar annars utmärkt, då kan du också kvista av den och använda riset till att klä stången.
Grönska – Björkris och blommor till att klä stången med och ståltråd eller ett starkt snöra att binda samman allt med. Eventuellt ett blågult band och en sverigeflagga till toppen.
Verktyg – Såg, hammare, spik, avbitartång och ett spett till att göra ett hål i marken med.
Så här bygger du stommen till din midsommarstång
1. Kvista stammen - Om du tar ner nya träd att använda som pålar är steg ett att kvista av stammen. Du kan antingen gör det med en yxa eller med en motorsåg . Tänk på att alltid ha stammen mellan dig och kvistarna du ska kapa/hugga av för att minska risken att du skadar dig. Läs gärna våra tips för säkrare kvistning innan du sätter igång.
2. Kapa till rätt längd – När kvistningen är klar är nästa steg att kapa pålarna till rätt längd. Utgå från att den mindre av dem ska vara ungefär halva längden från den större. Här kommer motorsågen också väl till pass men det går lika bra med en vanlig såg. Om du väljer motorsågen, var noga att skydda dig med sågskyddskläder - här demonstrerar vi skillnaden på sågskyddsbyxor vs. utan sågskydd.
3. Spika ihop ett kors – Nu är det dags att spika ihop de två, mät noga så att korset inte väger över på ena sidan. Slå i fyra spikar så att de bildar en fyrkant (se bilden) och surra sedan ett rep i en kryssform runt stommarna för extra stabilitet.
Klä din stång
Nu är det dags att förvandla korset till en midsommarstång. Börja med basen och klä stången med björkris och lite av blommorna. Det blir lättare om du lägger upp stången mot en sågbock eller liknande så att du kommer åt på undersidan. Lättast är om en person håller riset medan den andra surrar med ståltråd eller rep. Har du ett blågult band avslutar du med att linda det runt björkriset.
Så gör du kransarna
Använd björkris till att forma två (eller fler) kransar att hänga på ”armarna”. Känns det glest kan du fylla upp med ormbunke. Surra med ståltråd eller rep. Avsluta med att täcka stommen med blommor som du antingen lirkar in under ståltråden eller använd ny tråd till att fästa blomstret. Använd rep till att fästa kransarna under armarna. Vill du kan du också göra girlanger av björkris och blomster att fästa mellan ”armarna” och toppen.
Dags att resa stången
Använd ett spett till att göra ett hål i marken, ju djupare desto stadigare kommer stången att stå. Har du en flagga till toppen är det smidigast att fästa den nu. Res sedan stången. Nu kan festligheterna börja.
Vi önskar dig en riktigt glad midsommar!