Så får du ett bördigt grönsaksland
Så får du ett bördigt grönsaksland
Trädgård
Kom igång med ditt grönsaksland
Försök hitta en relativt vindskyddad plats med så många soltimmar som möjligt. Det är viktigt att grönsakslandet inte hamnar i skugga. För bästa resultat bör grönsakslandet vara minst 5 x 5 meter. Då får grönsakerna mycket plats och rötterna gott om utrymme att sprida ut sig på. Se till att skilja av grönsakslandet med små diken eller plankor du kan gå på. Det viktiga är att du når alla grönsaker utan att behöva trampa på jorden. Genom att lägga till kanter förhindrar du att ogräs letar sig in i grönsakslandet. Detta kan du enkelt ordna med hjälp av plankor eller grova trästockar.
God jordstruktur får grönsakerna att trivas
Grönsaker trivs i porös och näringsrik jord, så kallad lucker jord. I lucker jord kan rötterna lättare ta upp syre, vatten och näring vilket gör att grönsakerna växer bättre. Genom att gräva cirka 30 centimeter ner i jorden med en grävspade, smula sönder jordkokor och rensa bort ogräs blir jorden luftig och fin. Se också till att luckra upp jorden med hjälp av en grävgrip. Om du har ett större grönsaksland eller vill underlätta arbetet kan du använda en jordfräs.
Rensa bort ogräs
Var noga med att ta bort grästuvor, stenar och eventuella rötter från ogräs och kringliggande buskar från planteringsjorden. Ta hjälp av en jordkultivator, ett smidigt handverktyg utrustad med tre klor, för att enkelt få bort grästuvor. Har du mycket problem med rotogräs kan upphöjda odlingsbäddar vara att föredra. Placera en markduk eller tidningspapper i botten för att förhindra att ogräs letar sig upp i odlingsbäddarna.
Gödsla grönsakslandet
Det är viktigt att du tillför någon form av organiskt material som naturgödsel från häst, ko eller höns. Även gräsklipp, halm och kompost är bra alternativ.
Satsa på olika grönsaker
När planteringsjorden är på plats är det dags att börja sätta grönsakerna. Är du nybörjare kan det vara klokt att börja med lättodlade grönsaker som morötter, potatis, plocksallat, sockerärtor och purjolök. Du kan antingen sätta småplantor av olika grödor i ditt grönsaksland eller så från frön. På fröförpackningarna finns ofta tydliga instruktioner om radavstånd, djup och annat praktiskt man bör tänka på. Se till att inte så fröna för tätt så att grönsakerna får ordentligt med utrymme att växa på.
Ett första steg i odlandet är att ta reda när de olika grönsakerna ska sås på säsongen. Ett tips är att odla grönsaker med varierande skördetider – på så vis får du ett bördigt grönsaksland som alltid har något gott att erbjuda.