Start / Magasinet / Så bygger du en cylinderformad vedstapel

Så bygger du en cylinderformad vedstapel

Så bygger du en cylinderformad vedstapel

Skog

Inspiration

Tips för snygg vedstapel! Vedstapelns huvudfunktion är att torka veden, men det är inget som säger att man inte kan göra det med stil. Rundstapeln är en garanterad konversationsstartare som när den byggs rätt är både yt- och torkeffektiv.

Välj plats för din vedstapel med omsorg

En av de stora fördelarna med rundstapeln är att sol och vind kommer åt från alla håll. Platsen du väljer att placera din vedstapel på ska därför höra till de blåsigare delarna av trädgården. Välj plats som om du skulle placera ut en torkvinda.

Bygg ett fundament

Precis som vid vanligt vedstaplande vill du börja med att lägga ut ett fundament som får upp veden från marken. Här kan du använda alltifrån plank till gamla lastpallar. I det här fallet ska det vara cirkelformat. Ju större cirkeln är desto stabilare blir ofta konstruktionen. Över två meter i diameter är ett bra riktmärke.

En stabil grund

Därefter placerar du ut de rakaste vedklamparna i en cirkel. De första tre varven är de viktigaste, lägg veden tätt och se till att det blir jämnt rent cylindriskt. Lång ved är lättare att få stabil än kort. Längden får gärna ligga på 40 centimeter eller längre, men det viktigaste är att de är jämnlånga.  Gör du cirkeln tillräckligt vid kan du bygga på med både en och två invändiga ringar. Enligt tradition ska det understa lagret placeras med barken neråt för att ytterligare stänga ute väta.

Fyll upp hålrummet

Krokiga och för korta vedklampar placerar du istället i hålrummet i mitten för att ytterligare stabilisera stapeln. Lägg dem luftigt men ändå nära veden i cirklarna. Första metern bygger du helt horisontellt. Därefter börjar du sakta trycka vedklamparna inåt, samtidigt som du fortsätter att fylla upp hålrummet i mitten för stabilitet. För att underlätta cirkulationen kan du placera in ett rör i mitten som du drar ut när rundstapeln är färdig.

Allt eftersom ringen blir högre blir utslaget av eventuella ojämnheter i veden större. Kompensera med mindre klampar för att ändå hålla det lodrätt och undvika att stapeln senare rasar. Gör den det får du börja om från grunden.

Bygg ett ”tak”

När stapeln nått cirka två meter lägger du ut ett lager med flat ved. Placera dem med barken uppåt och omlott så att regnvattnet inte rinner in, den högsta punkten ska vara i mitten. Lövträd är perfekt att använda eftersom nävern nästan är vattentät. Riktigt blöta dagar kan du lägga på en presenning för att ytterligare skydda mot väta. Men glöm inte att ta bort den när ovädret dragit förbi så att fukten inte stängs inne.

Vi blir väldigt glada om du vill dela en bild av din vedstapel, tagga #maskinklippet på din bild på Instagram!

Dags att riva

När hösten kommer har rundstapeln tjänat sitt syfte. Veden har torkat och det är dags att plocka in den under tak inför vintern.

Källa: Boken Ved av Lars Mytting, 2012, Natur och Kultur, Stockholm.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Klyvyxa S2800

Från

899 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Djupdykning i sågkedjor och skärtandstyper