Från träd till ved - så gör du!
Från träd till ved - så gör du!
Skog
Tips & Råd
Välj träd med omsorg
Planera din huggning noggrant och med stor omsorg. Välj ut vilka träslag du ska elda med och som innehåller högst energiinnehåll. Desto större träd du väljer ju mer klyvning krävs senare, samtidigt behövs inte lika många träd fällas. Tänk på att gamla, ruttna och torra träd kan vara bostad åt fåglar och insekter som ökar den biologiska mångfalden i området. Kolla noggrant hur träden lutar, hur framkomligheten är och att inget runt omkring kan ta skada.
Rätt skogsutrustning
Att ha rätt utrustning i skogen är A och O för att kunna utföra ett säkert och effektivt arbete.
I vår artikel Vilken skyddsutrustning krävs vid skogsarbete? listar vi all säkerhetsutrustning du behöver för ditt arbete i skogen.
Tänk noga över vilken motorsåg du behöver och ställ frågorna: hur stora träd ska jag såga? Hur hårt är träslaget? Hur mycket ska jag såga? Det vanligaste felet många gör är att köpa en motorsåg med för lite kapacitet. Är du osäker på vilken du behöver? Då har du kommit rätt, vi hjälper dig!
När det kommer till skogsutrustning, finns alla hjälpmedel man kan tänka sig, allt ifrån kompletta verktygsbälten till timmersaxar, fällkilar och trädfällriktare.
Överväg riskerna
All form av skogsarbete innebär stora risker och kräver mycket planering för att minimera dessa. Tänk noga över de olika riskfaktorer som finns innan du påbörjar ditt arbete.
5 snabba säkerhetstips:
- Serva och funktionstesta din motorsåg, skogsutrustning och skyddskläder
- Ha alltid en telefon i fickan så du snabbt kan få undsättning vid en olycka
- Ha Första förband nära till hands för att kunna stoppa blödningar och ta hand om skador
- Säkerställ att du alltid ha en reträttväg vid fällning och kapning
- Stressa inte! Stress leder ofta till farliga genvägar som kan bli kostsamma.
Undvik markskador
När det är dags att transportera ut virket ur skogen är det viktigt att tänka sig för så man undviker markskador i största möjliga mån. Detta i synnerhet när det används tunga maskiner som traktorer eller skogsmaskiner. Tänk på att ta det extra försiktigt vid vattendrag, sjöar och andra ställen där marken kan vara mjuk. Här kan det vara smart att använda sig av hjälpmedel som vinschar och lättare skogsvagnar för framkörningen. Med hänsyn till allemansrätten gäller också att bevara stigar och vägar för allmänheten att röra sig på. Likaså är fornlämningar som t ex. odlingsrösen och stenmurar viktigt att ta hänsyn till.
Klyv veden rätt
Du behöver ta reda på hur långa vedkubbar din braskamin, vedpanna eller vad du har klarar. De vanligaste vedlängderna är 30 och 50 cm men kan både vara kortare och längre. Viktigt är att inte klyva för grovt, det kan göra att veden brinner sämre och blir svårare att tända. Generellt klarar vedpannor av grövre ved och braskaminer och vedspisar tunnare.
Tips! Ta vara på stickor och späntved som blir när du klyver, detta kan du tända med i brasan senare!
I vårt stora utbud med vedhantering hittar du allt du behöver för arbetet på vedbacken.